Wandelen

Wandelen in de wonderschone natuur van Winterberg, Sauerland - herfst - brug - beekje

Om te wandelen is Winterberg een perfecte bestemming. Met meer dan 20.000 kilometer aan wandelpaden is het Sauerland een absolute aanrader voor liefhebbers van mooie wandeltochten en hikes. Bekende wandelroute’s zoals de Winterberger Hochtour en de Rothaarsteig lopen dicht langs Villa Bob.

Wandelen in het Sauerland vanuit Villa Bob.

Ook als wandelaar kunt u hier alle kanten uit; vanuit de voordeur van onze appartementen staat u met enkele stappen midden in de natuur en kunt u eindeloze wandelingen maken!

Rothaarsteig

De bekende “Rothaarsteig” loopt vlak langs Winterberg. Deze wandelroute loopt van Brilon naar Dillenburg. Over een lengte van 154 kilometer brengt de zogenoemde “Weg der Sinne” (pad waar de zintuigen geprikkeld worden) u in verrukking door zijn talrijke panorama’s, natuurhistorisch, historisch en cultureel interessante bezienswaardigheden. Kortom; voor de fanatieke wandelaar een route die niet mag ontbreken!.

Ruhrquelle

Tussen Wissinghausen en Winterberg komt u voorbij de Ruhrquelle (bron van de Ruhr). De bron is een aardig stenen plateau met gedenksteen. Van hieruit zijn enkele kleine bewegwijzerde wandelingen te maken door de bossen en velden. Er is ruime gratis parkeergelegenheid. Bovendien ligt dit gebied aan de Rothaarsteig.

Kahler Asten

De Kahler Asten, aan de andere kant van Winterberg, is de hoogste berg van het Sauerland. Hier begint en eindigt ook de Winterberger Hochtour. Op de kale met heide begroeide top, zijn diverse korte wandelingen te maken met fenomenale uitzichten over het Sauerland. Deze wandelingen zijn ook bij sneeuw geschikt voor de kinderwagen, want ze worden geprepareerd. Bij de Kahler Asten bevindt zich een uitkijktoren en een restaurant met gezellig buitenterras. Parkeren is betaald.

Schlossberg

Ook op de Schlossberg in Küstelberg is het mooi wandelen, de berg is nagenoeg geheel begroeid met beukenbos en vooral in de herfst erg prachtig. U kunt een route rondom de Schlossberg kiezen of een kortere – maar steilere- route die over de top gaat..

Bruchhauser Steine

Vier grote rotsen van porfier (een vulkanisch gesteente) tronen bij Bruchhausen hoog boven het bos uit. Het zijn restanten van oude vulkanen. De meest zuidelijke met het kruis op de top is de Feldstein (45 m), gevolgd door de Ravenstein (72 m) in het noordwesten, de Bornstein (92 m) in het noorden, en in het oosten de Goldstein (60 m).

Ondanks de geringe oppervlakte is het gebied van de Bruchhauser Steine toch een beschermd natuurgebied van de hoogste categorie (Habitat- en Vogelrichtlijn). Ook heeft het de hoogste beschermingsgraad als archeologisch monument, want tussen de rotsen bevindt zich een prehistorische versterking en cultusplaats uit ca. 500 v. Chr..